Stjernehimmel over Fjellgutusjøen

Så var det endelig tid for en tur ut med kamera midt på natta. Nattfoto er noe jeg synes er utrolig artig, men det krever klarvær og litt god tid (man må jo sove ut…)

Nå nærmer vi oss også en tid da det er mye stjerneskudd på himmelen, les gjerne mer om dette på storm. På Drevsjø var det egentlig ikke så klart vær i går kveld, men etter å ha finlest værrapporten på yr.no og spurt etter tips på FB kom jeg frem til at rundt Fjellgutusjøen og på Valdalsfjellet skulle det være klart. På Fjellgutusjøen traff jeg Jan og Ann som var ute å kikka på det fine været, men uten kamera(!!!)…(det var nesten så jeg måtte ha hjertestarter der)…men i alle fall, de dro hjem og jeg dro ut på isen på jakt etter fine komposisjoner.

Forresten, jeg tok dette bildet fem meter fra bilen (ekte naturfotografer går aldri lengre fra bilen enn at de kjenner lukten av diesel) så da var vel bildet tatt og det var bare å reise hjem igjen?

Herlig rim på bjørka og svak dis på deler av himmelen lagde spesiell stemning. (10 mm, 82 sek, f 4,5 ISO 2000)
Herlig rim på bjørka og svak dis på deler av himmelen lagde spesiell stemning. (10 mm, 82 sek, f 4,5 ISO 2000)

Men neida, har man satt av kvelden (og natta) så jakter man videre. Litt innpå isen mot sør står denne litt trollske tørrfurua, og den blir jo et flott element i bildet. Noe mer dis nå…

Disen fremhever Betlehemsstjerna. Kjenner du at du er vis (og mann?) så er det altså bare å starte turen mot stallen... (kamerainnstillinger som over, men 77 sekunder)
Disen fremhever Betlehemsstjerna. Kjenner du at du er vis (og mann?) så er det altså bare å starte turen mot stallen… (kamerainnstillinger som over, men 77 sekunder)

Enda mer dis seg på og jeg tenkte at det var på tide å komme seg opp på Valdalsfjellet, men først lå jeg å krøp litt rundt på isen blant harespor, snø og harebæsj og kom frem til at dette måtte jo være en god komposisjon?

Om vi legger janteloven til side bare for en bitte liten stund; dette bildet er jeg skikkelig fornøyd med, trolsk stemning! Klikk på bildet for større versjon. (kamerainnstilling som øverst)
Om vi legger janteloven til side bare for en bitte liten stund; dette bildet er jeg skikkelig fornøyd med, trolsk stemning! Klikk på bildet for større versjon. (kamerainnstilling som øverst)

Så ble disen for tykk og stjernene sa takk for seg, så da var det bare å gå etter diesellukta, starte opp bilen, og komme seg opp på Valdalsfjellet. Der var det litt trekk og rimelig kaldt, men jeg holdt da ut noen timer…

Her ser vi gamma til sørsamene med melkeveien i bakgrunnen:

Det er også en antydning til nordlys helt nede ved disen, men meget svak. (10mm, 93 sek, F 4,5 ISO 3200)
Det er også en antydning til nordlys helt nede ved disen, men meget svak. (10mm, 93 sek, F 4,5 ISO 3200)

Og så, et bilde med litt kjedelig komposisjon, men tatt for å fremheve et flott skue, selveste melkeveien. Denne kan ikke sees i store deler av verden. Dette skyldes lysforurensing (gatelys, reklameskilt etc lyser opp himmelen og «blender» oss). Faktisk må mann til steder med null kunstig lys, og ingen umiddelbar nærhet til tettsteder (vi har mange slike steder i Engerdal 🙂 )Er det dis fremheves fenomenet mye. Feks på første bildet i innlegget, så er det oransje lyset ved horisonten, lysforurensing fra Sorken og Drevsjø. . .

Forøvrig kan også månen ødelegge et bra melkeveienfoto, da den lyser så sterkt at også den «blender» oss når vi ser på nattehimmelen. Nå om natta er månen oppe om dagen. Dessuten er den bare en tynn strek for tiden. Mer om månen.

(10 mm, 84 sek, f 4,5 ISO 3200)
(10 mm, 84 sek, f 4,5 ISO 3200)

Mest stjerneskudd er ventet i morgen natt (13. des) om du skulle være interessert 🙂

Forresten min første natt sammen med Canon 7D. Neste gang skal jeg teste enda høyere iso…

Ha en strålende aften!

Jørn.

3 kommentarer om “Stjernehimmel over Fjellgutusjøen

 • Heihei
  Imponert over bildene du legger ut, blir sittende å studere de en stund men lurte på hva du mente med den siste kommentaren din? ; første natt ute med Canon 7D?
  Er selv eier av dette kamera og er meget fornøyd med det så langt, ble litt funderende når bildene har så lang lukkertid!
  Trodde 7D hadde max lukkertid 30″? Kan hende jeg husker feil eller at bildene er tatt med et annet kamera?

  God jul og godt nyttår:-)

  • Takk for kommentar, og for at du besøker bloggen min.
   Det jeg mente med første natt ute, var at jeg kjøpte canon 7d for ikke så lenge siden, og har ikke fått testet det på nattfoto før nå i det siste.
   Setter man hjulet på toppen på M så er maks lukkertid 30 sekunder. Setter du det på B (for bulb) så står kameraet på så lenge knappen er inne. Da bruker man fjernutløser (disse har en enkel lås, så man slipper å holde knappen inne). Min heter Canon RS 80N3.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s