Galdhøpiggen

Galdhøpiggen er Norges, Skandinavias og Nord-Europas høyeste fjell. Det er 2469 moh og befinner seg nå om dagen i Jotunheimen, i Lom kommune.

Lenge hadde vi tenkt på at vi måtte ta turen oppom, og i år bestemte vi oss for å gjøre alvor av turen. Trivelig kjøretur via Rondane og Dovre med stopp på sjokoladelåven var helt klart en god start på en av sommerens høydepunkter (høydepunkt, altså et veldig høyt punkt, skjønner ;-).

Sammen med en tullete og svært hyggelig familie fra Sømådalen besteg vi Galdhøpiggen 21.07.2012 i 3 minusgrader og lett snøvær. Jammen bra vi var godt kledd.

Ved Juvasshytta er man allerede på 1841 moh og kan ta månelandskapet og nysnøen i betrakning. Her er ingen stier eller grusveger å følge, man går på stein og isbre… Kjøreturen opp hit er forøvrig noe for seg, og kan ikke beskrives, den må oppleves.
http://www.juvasshytta.no/
Det var ikka bare vi som skulle opp… Turen startet i sol og fint vær, men som du ser lengre nede, slo det noe om utpå dagen.
Vi er på vei over breen i taulag. Toppen ligger i skyene i bakgrunnen (noe til høyre i bildet).
På toppen er det ei artig hytte der man kan kjøpe Norges, Skandinavias og Nord-Europas dyreste cola, men man kan ikke klage på prisen når man tenker på frakten. Utsikten var noe begrenset.
Øverste del er den tøffeste. Her er det stup på ene siden, og bratt isbre på den andre. Man «klatrer» i steinur og trasker i bløt snø. Tungt. Bildet er tatt på veien ned fra toppen. De med litt angst for høyder, vil nok ikke like seg her, men siden det er tåke ble kona mi, og andre som trives med beina på bakken, skånet for utsikten ned stupet.
På vei ned igjen. Været slo om og det ble vind og snø, spesiell stemning sånn midt i juli.
Jeg gikk bakerst i vårt taulag over isen, og kunne da fotografere bakover til neste taulag. Jeg anslår at det var ca 200 mennesker oppom toppen denne lørdagen, uten at det ble trangt om plassen av den grunn.

Turen er ikke så lang, ca 15 km tur-retur, men går i litt tungt terreng, da man stadig må se hvor man trør i steinlandskapet. Vi var tilbake ved bilen etter va 6 timer, og det var stolte unger og litt slitne bikkjer i bilen på turen ned til hyttekos i Lom.

Anbefales.

Jørn.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s