Fullmåne

Jeg så hverken varulver eller månesyke mennesker, men du verden så lyst det var.

Det er mange artige myter knyttet til fullmånen. Den artigste jeg har hørt er at spiser dama sjokolade og dere benytter misjonærstillingen en fullmånenatt, blir barnet ei jente. På Rørosbanen ble det forsket på antall elgpåkjørsler og fullmåne, og her fant man faktisk en siginikant forskjell. Ellers er det jo slik at mange sliter med søvnen når det er fullmåne, men jeg er heldivis ikke utsatt for det problemet direkte, men det blir ikke så mye søvn på meg heller på vakre vinternetter for da er jeg ute og fotograferer…

Dagens Sølen, denne gangen i frostrøyk. Kongsodden til høyre. Det var en del frostrøyk på Femund, men den kom og gikk litt. Hadde det ikke vært så lyst kunne det fort blitt litt sånn skrekkfilmstemning.
Bilde tatt nordover. Det var faktisk en del nordlys, men det er ikke særlig synlig. Fullmånen lyser så sterkt at man får masse lysforurensing i store deler av atmosfæren og man ser ikke nordlyset eller mye av stjernehimmelen. På den annen side får man særdeles lyse nattbilder, med lange skygger og flott stemning.
Fullmånen lyser nesten som sola der der den henger høyt der oppe.
Siden det er bare de sterkeste stjernene som blir synlig er det lettere å finne stjernetegn på fullmånehimmelen. Her ser vi tydelig orion (orions belte er de tre-på-rad-stjernene) og til høyre er det en stjernehop kalt "de syv søstre".
Dette bildet er tatt førkvelden på hundeluftetur i skogen opp mot Brattmyråsen. Fullmåneskitur anbefales!

Jørn.

6 kommentarer om “Fullmåne

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s