Forhekset av månen

Vi hadde fått med oss, via Storm.no, som igjen hadde snakket med Knut Jørgen Røed Ødegaard, at det kunne være lurt å få med seg synet av månen som stod opp lørdag kveld. Avstanden mellom månen og jorden varierer, og nå er månen nærme, samtidig som det var fullmåne. Været var knall og alt lå altså til rette for en fototur.

Etter litt sms trafikk, ble det til at jeg dro opp i Valdalen sammen med Jan Nordvålen, Ann Jensen Nordvålen og Anja Karoline Jensen, (tross noe varierende etternavn så er denne gjengen altså i familie), for å fotografere månen når den stod opp. Ikke mye ble overlatt til tilfeldighetene. Jan og jeg hadde trålet nettet for å finne ut nøyaktig når månen stod opp, og Jan hadde funnet ut nøyaktig hvor månen skulle stå opp. Neste avsnitt er kanskje mest interessant for fotonerder, men du kan jo alltids hoppe over hele driten.

For å komme riktig nærme hadde jeg lånt en Sigma 2x telekonverter av Morten Solbakken (TUSEN TAKK!). Ved å sette på 2x telekonverter på 200mm’ern fikk jeg en 400mm. Samtidig forstørrer kameraet mitt 1,6 ganger så her ble det når alt kom til alt, effekten av en 640mm som skulle testes ut. Autofokusen ville ikke henge med på denne koblingen, men det var ikke så farlig. F8 som minste blender er heller ikke noe å rope hurra for, men til denne type bilder spiller det ingen rolle. Det var en spent gjeng som stod klar da månen tittet over kanten på fjella, og det ble nok sammenlagt tatt en del bilder…Nå skal det sies at månen er på ingen måte noe enkelt motiv. Den lyser litt sterkt, så når man stiller inn kameraet på rett månelys, blir alt annet svart. Og stiller man inn kameraet etter lysforholdene på fjellene og skogen blir månen bare en knall hvit flekk på himmelen. Løsning? vel jeg prøvde meg både på å stille inn sånn ca litt midt i mellom, og på en HDR serie. Når det gjelder HDR serien så stiger månen faktisk så raskt at den flytter seg litt mellom bildene. Her spiller også låsing av speil inn, siden det går litt treigerer å ta bilder når denne funksjoen står på. Men det måtte den nesten siden forstørrelsen ble såpass, og alle tenkelige og utenkelige former for rystelser var FY FY! Resultatet ble HDR bilder som ikke var helt 100%, men etter litt (les MYE) jobb så ble det ok.

Vel her er resultatene fra turen:

Sola gikk ned bare en liten halvtime før månen stod opp.

Fullmånen stiger i øst

HDR-utgaven. Tross febrilske forsøk, blir det fargeforskjell på månen i forhold til de andre eksponeringene.

Da vi dro hjemover hadde månen kommet såpass høyt at den skinte på Sølen og laget ganske så vakker stemning. Og Sølen kjører man ikke forbi sånn uten videre, uten å ta litt bilder først 😉

Reklamer

2 comments

  1. Mihaela Nymoen · mars 20, 2011

    Nydelig Jørn! Du verden så flink du er 🙂

    • hauganfoto · mars 21, 2011

      Takk for det Mihaela. Hyggelig at du svinger innom bloggen og ser på bildene mine!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s